8 Eylül 2014

KAKTÜS BAKIMI

cactus
Nedendir bilmem kaktüslerin kolay kolay çiçek açmadığı gibi bir yanılgı vardır... Kaktüs deyince akla ilk dikenleri gelir. Ve o baktıkça bakasınız gelen çiçeklerinin olabileceği düşünülmez bile...

Halbuki doğru ortamda bulunan kaktüsler o hiç de zorlamayan bakımları yapıldığında, tüm güzelliklerini sergilerler.  Bu tecrübeyle sabit:))

Yıllarca sıcağı sever diye kalorifer dibinde tuttuğum kaktüsümün ortam değiştirir değiştirmez açması, kaktüslerin muhteşem çiçekleriyle tanışmama ve bir kaktüs koleksiyoneri olmama sebep oldu.
     
     Tüm kaktüs siteleri incelendi... Kaktüs rehberi, Kaktüs sergisi, Ağaçlar gibi...

      Sahip olduğum tüm kaktüslerin türlerini bulabilmek için büyük çaba harcandı...

   Antalya'dan Tangar Angay'dan aldığım fotoğrafta gördüğünüz kaktüs ve lithopslarla koleksiyonumu geliştirdim ve kendisinin desteğiyle gerekli bakım bilgilerine sahip oldum.

taner angay kaktüs

     Ayrıca 8 yıl gibi bir süre sonra da olsa bu kaktüsümü açtırabildim:))) Açmamakta direnen iki kaktüsümden biriydi zaten:))))

cactus

      Bu da açmayan diğer kaktüs... Galiba bu kaktüs açmayan cinsten... Sürekli dışarıda duruyor. Zaten fotoğrafta da görüleceği üzere kış donundan nasibini aldı bu yüzden ne yazık ki...

cactus

       İşte bu uğraşlar sonunda her yıl bu güzelliklerin seyrinin keyfini yaşar oldum:)))

cactus

cactus

cactus

cactus

      Daha fazla fotoğraf için kaktüs albümüme buyrun...

     Artık bakımına gelelim... Kış ve yaz bakımı...

    Kışın; yeteri kadar ışık alan ve donmayacak kadar soğuk olan bir iç ortam yaratabiliyorsanız, geriye sadece ayda bir sulama kalıyor. Vitamin bile vermeniz gerekmiyor. Bırakıcaz, kış boyu uyuyacaklar:)) Ki yazın çiçek açabilsinler... Yani kışı soğuk bir ortamda ve çok az sulamayla geçirmezlerse yazın çiçek beklemeyin. Kaktüsün çiçek açmasındaki püf nokta da bu işte... Kışın donmayacak kadar soğuk ortam ve ayda bir çok az sulama...

     Yazın da; çok aşırı güneş almayan dış ortamda, haftada bir sulama kaktüsler için yeterli oluyor. Aşırı sıcak iklimlerde biraz daha sulama sıklaştırılabilir. Mühim olan kurudukça sulama yapmak. 15 günde bir vitamin vermek yeterli... Ben Taner Angay'dan aldığım besini kullanıyordum. Aslında bazı topraklarda her sulamada vitaminlemek de gerekebilir.

    Özetle, kaktüsün en önemli düşmanı fazla sulamadır. Bu yüzden, ortam sıcaklığı ve toprak yapısına göre sulama periyodunun belirlenmesi çok önemlidir. Bu da, deneyimle çok rahatlıkla belirlenebilir.

     Böylesine bir süreçten sonra ne yazık ki ben kaktüslerimden ayrılmak zorunda kaldım. Bir sene öncesine kadar fabrikada yaz ve kış yerleri vardı. Emekli moduna geçtiğimden ve onlara evde soğuk bir ortam sağlayamayacağım için, onlara iyi bakacak birine devrettim. Bu yüzden eğer kışın oldukça soğuk bir ortam sağlayamayacaksanız kaktüs almayın derim... Yoksa kaktüsüm çiçek açmıyor diyenler kervanına dahil olursunuz:))))

    Bu arada eğer danışmak isteyeceğiniz bir şey olursa sorun lütfen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder