16 Eylül 2017

İZMİT GEZİLECEK YERLER...

Geçen hafta arkadaşımla buluştuğumuzda, kızının müzelere gitmek istediğini söyleyince hemen haftaya okullar açılmadan bir müzeler turu planlayalım o zaman dedim. Çocukların bu tür isteklerine dayanamam😄. Ben de görmediğim yerleri görürüm diye düşünmedim desem yalan olur😤. İşte böyle başlayan maceramız anılarımızda yerini almış oldu. 

İstedim ki bu kadar güzel bir günü sizler de çocuklarınızla yaşayın. İzmit dışından araçsız olarak, nereden gelirseniz gelin İzmit otogarından bineceğiniz tramway ile bu keyifli geziyi yapmanız mümkün.

Bu turun albümü için de buraya... 

O zaman turumuz başlasın...

Öncelikle tüm yol tariflerimi İzmit dışından araçsız geleceklere göre yazdığımı belirtmeliyim. Araçla gelecek olanlar da bu doğrultuda kendi planlarını yapabileceklerdir.

İzmit otogarında indiğinizde eğer kentkartınız yoksa kentkart almanızı tavsiye ederim. Ya da tramwaya binerken başkalarından rica ederek kart kullanırım derseniz de sizin bileceğiniz iş😄. Tranway saatleri için de buraya...

Tramwaydan, şu an son istasyon olan Sekapark'ta inip, hemen karşınızda göreceğiniz Seka Kültür Alanı'nda Bilim Merkezi ve Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi ile turunuza başlayacaksınız. Seka Kültür Alanı, pazartesi günleri hariç 09:00-18:00 saatlerinde açık. Öğle tatili ise 12:30-13:30 arasında. Bu yüzden ne kadar erken gelirseniz öğlene kadar iki müzeyi de gezmek için o kadar çok vaktiniz olur.


kocaeli gezilecek yerler

Binaya girdikten sonra sağa dönerseniz Kağıt Müzesi'ni, sola dönerseniz de Bilim Merkezi'ni gezebilirsiniz.

Biz ilk önce Kağıt Müzesi'ni gezdik. Yıllarca Türkiye için kağıt üretimi yapan bir fabrikayı gezmek insanı biraz hüzünlendiriyor doğrusu. Ama böylesi büyük bir tesisin içinde olmak, şöyle bir durup tam kapasite çalışırken hayal etmek de insanı farklı yerlere götürüyor. Beni etkiledi...

Ayrıca zaman zaman el yapımı kağıt ve kağıt sanatları atölyeleri düzenleniyor. Bunları takip etmek için de buraya lütfen... 

Ve Kağıt Müzesi'nden benim objektifime takılanlar da bunlar oldu...

kocaeli gezilecek yerler

kocaeli gezilecek yerler


kocaeli gezilecek yerler

Ali Kağıtçı Kağıt Müzesini gezdikten sonra sıra geldi Bilim Merkezi'ni gezmeye. Bu bölüme mümkün olduğu kadar fazla vakit ayrılsa iyi olur. O kadar çok deneyip gözlemleyeceğiniz şeyler var ki... Çocuklar bayılacak... 

Ayrıca Bilim Merkezi de zaman zaman etkinlikler düzenlemekte. Onları da takip edeyim derseniz buraya...

Bilim Merkezi'nden kareler...

kocaeli gezilecek yerler bilim müzesikocaeli gezilecek yerler bilim müzesi
kocaeli gezilecek yerler bilim müzesikocaeli gezilecek yerler bilim müzesi
kocaeli gezilecek yerler bilim müzesi

 kocaeli gezilecek yerler bilim müzesi
Bu kadar gezdikten sonra hem yorulmuş hem de acıkmışsınızdır:) O zaman, sahil manzarasında bir şeyler yemek ve dinlenmek için Sekapark'a geçme vakti... Bunun için binadan çıkınca sağınızda kırmızı merdivenler ve köprü göreceksiniz. Oradan geçip sahile vardığınızda istediğiniz mekanda oturabilirsiniz. 

kocaeli gezilecek yerler sekapark kültür alanı

Yemek işini bitirip enerji depoladıktan sonra sıra geldi Gayret Müze Gemisi'ni gezmeye... Bunun için kırmızı köprüden inince sol tarafa dönüp 5-10 dk yürümeniz gerekmekte. 

Gemi müzesi 09:00-17:00 arası ziyaret açık. Öğle tatili ise 12:00-13:00 arası. Biz tam da bu saate denk geldiğimiz için gezemedik ne yazık ki:(( O yüzden öğle tatillerine dikkat edilmeli. Ücret ise öğrenciler için ücretsiz, yetişkinler için 7,50 TL. 

kocaeli gezilecek yerler gayret gemi müzesi
Gayret Gemi Müzesi

Gayret Gemi Müzesi'ni gezdikten sonra sıra geliyor Kocaeli Müzesi'ne... Arkeoloji ve Etnografya Müzesi... Kocaeli Müzesi'ne gitmek için Gayret Gemi Müzesi'nden çıktıktan sonra yolun karşısında kalan köprüden geçip sol taraftan yukarıya doğru ilerliyorsunuz. Bu arada eski gar binasını da görmeniz mümkün. Biz bu turda gezmedik. Yıllar evvel gezmiştim.

kocaeli gezilecek yerler kocaeli muzesi arkeoloji ve etnografya
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

kocaeli gezilecek yerler eski gar binası
Eski Gar Binası

 Eveeet buraları da görüp ziyaret ettikten sonra müze çıkışı köprü altından geçip sol taraftaki merdivenlerden yukarı çıkacağız. Yeri gelmişken belirteyim, otogara döneceğimiz tramway durağı da hemen burası... Köprü altı...

Merdivenlerden yukarı çıktığımızda hemen karşımıza Atatürk Heykeli gelecek. Sağa dönüp biraz yürürseniz solda yapay şelale ve Saat kulesini görebilirsiniz. Ayrıca vaktiniz varsa ve biraz soluklanmak isterseniz oturabileceğiniz manzaralı bir cafe de var. Şelale Park Cafe... 

kocaeli gezilecek yerler ataturk heykeli
Atatürk Heykeli

kocaeli gezilecek yerler şelale park

Şimdi merdivenlerden çıktıktan sonra tam karşımıza çıkan yoldan yukarı doğru yürüyoruz. Sağ taraftaki park yanından girdiğimizde saat kulesi ve muhteşem körfez manzarası biz karşılıyor olacak. Tam girişte Av Köşkü'nün eski tarihi giriş kapısı karşımıza çıkacak. Aman gözünüzden kaçmasın😃 Gayret Gemi Müzesi'ni de buradan görebiliyorsunuz.

kocaeli gezilecek yerler saat kulesi
Saat Kulesi
kocaeli gezilecek yerler saat kulesi


Fotoğraflarımızı çekip biraz manzara izledikten sonra parktan çıkıp yukarıya doğru yürümeye devam ediyoruz. Hemen yol bitiminde sağa dönüp yürüdüğümüzde vali konağını geçtikten sonra bir meydana geleceğiz. Bu meydanda gördüğünüz ilk bina Paşalar Dairesi, eski adıyla Agavat Köşkü... Sağa döndüğümüzde Av Köşkü, diğer bir adıyla Kasr-ı Hümayun Saray Müze karşımıza çıkacak. Av Köşkü'ne yürürken sol tarafta İmaret Camii'ni görebilirsiniz.

Av Köşkü; her gün 09:00-17:00 arasında ziyaret edilebilir. Yine de pazartesi tatil olabilir diye düşünüyorum. Onu sormadım ne yazık ki:( Çocuklar ücretsiz, yetişkinler 5 TL...

kocaeli gezilecek yerler av kosku kasrı humayun
Av Köşkü (Kasr-ı Hümayun)

kocaeli gezilecek yerler av kosku kasrı humayun    kocaeli gezilecek yerler av kosku kasrı humayun   kocaeli gezilecek yerler av kosku kasrı humayun

Daha fazlasını da ziyaret ettiğinizde görürsünüz artık:) 

Sıradaki Atatürk ve Redif Müzesi'ni ziyaret etmek için Av Köşkü'nden yola çıkıp sağa döneceğiz. Ücretsiz gezebileceğiniz bir müze. 09:00-19:00 arası ziyaret ediliyor yaz döneminde.

kocaeli gezilecek yerler atatürk ve redif müzesi
kocaeli gezilecek yerler atatürk ve redif müzesi
kocaeli gezilecek yerler atatürk ve redif müzesi

Artık müzeler bitti. Eğer Pembe Köşk, Sırrı Paşa Konağı ve Yumurtacı Camii'ni de gelmişken göreyim derseniz, Atatürk ve Redif Müzesi'nden çıktıktan sonra yolun karşı tarafında bulunan 50. Yıl ortaokulunun yanındaki bayırdan yukarı çıkıp sola döndüğünüz de karşınıza Yumurtacı Camii ve Pembe Köşk çıkacak. Yukarı doğru ilerlediğinizde hemen Pembe Köşk'ün arkasında da Sırrı Paşa Konağını göreceksiniz. Vaktiniz varsa görün derim. 

kocaeli gezilecek yerler pembe köşk
Pembe Köşk
kocaeli gezilecek yerler yumurtacı camii
Yumurtacı Camii
Eğer dönme vakti geldi diyorsanız, geldiğiniz yoldan geri dönüp Atatürk Heykeli'nin orada bulunan merdivenden aşağı indiğinizde tramway durağına geleceksiniz. Oradan otogara dönebilirsiniz.

Dilerim sizler de buraları gezer ve bizim gibi keyifli bir gün geçirirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder